Bu yazımızda ilk defa google reklamı verecek birisi için detaylara girmeden en kolay hali ile nasıl reklam verebilir ve google reklam verme ve reklam ayarlarını nasıl yaparsınız görsel olarak anlatacağım.
İlk önce https://ads.google.com/intl/tr_TR/home/ adresi üzerinden Gmail hesabınız ile Google Ads Hesabı oluşturuyorsunuz. Bu adım kolay olduğu için detaylarına girilmemiştir. Google hesap açılışı ile ilgili istek olursa detaylı anlatım yapabiliriz.
Google Ads para yükleme: Araçlar > Faturalandırma > Özet > Ödeme Yap yolundan kredi kartı ile ödeme yapın. Burada başlangıç seviyesi için manuel ödemeyi seçmeniz daha doğru olacaktır. Sonrasında reklam verme konusunda uzmanlaşınca otomatik ödeme seçeneğine geçiş yapabilirsiniz.
NOT: Otomatik ödemeden manuel ödemeye direk geçiş yok fakat manuel ödemeden otomatik ödemeye hemen geçiş yapabilirsiniz.
İçindekiler
Google Reklam Verme Fotoğraflı Anlatım
1. Adım : Google Reklam Verme – Kampanya Oluşturma
Solda Bulunan kampanya sekmesine tıklıyoruz. Daha sonra + işaretine tıklayıp Yeni kampanya oluştur diyerek devam ediyoruz.
2. Adım: Google Reklamı Hedef Seçimi
Bu aşamada reklam verme amacını seçiyoruz. Ben daha kapsamlı reklam seçeneklerinin olduğu “Hedef klavuzu olmadan bir kampanya oluştur" seçeneğini seçiyorum ve devam ediyorum.
3. Adım: Google Reklamlarında Kampanya Türünü Seçimi
Kampanya türleri altında 7 farklı Google reklam türü çıkacak bunlar:
- Arama Ağı Reklamı: Google’de arama yapıldığında çıkan arama sonucuna benzeyen reklam modeli. En çok tercih edilen reklam türüdür.
- Görüntülü reklam ağı: Gezdiğiniz sitelerde farklı ölçülerde resim ve resim formatına benzer reklamları verebileceğiniz reklam modelidir.
- Alışveriş Reklamları: Genellikle e-ticaret sitelerinin tercih ettiği fiyat ve görseli olan reklam modeli. Bu reklam modeli Yasal değişikliklerden dolayı Türkiye’de eskisi kadar etkili değildir.
- Video Reklamlar: Kısaca Youtube’de gördüğünüz video formatındaki reklamlar.
- Uygulama Reklamları: Mobil uygulamanız varsa reklam verebileceğiniz reklam modelidir.
- Akıllı Reklam : Google’nin Acemi kullanıcılar için tasarladığı ve otomatik reklam verebileceğiniz bir reklam türü
- Keşif: Gmail, Youtube gibi Google bağlı platformlarda keşfet tarzı reklam modeli
Biz bu reklam modellerinden en çok tercih edilen Arama Ağı Reklamını seçiyoruz.
4. Adım: Google Reklam Kampanyasında Sonuç Hedef Belirleme
Kampanyadan almak istenen sonuçları seçin:
- Web sitesi ziyareti: Web sitenize ziyaretçi çekmek için bu bölüme web sitenizin URL adresini girmelisiniz.
- Telefon Aramaları: Telefon araması almak için genellikle servis hizmetleri veren (çilingir, oto çekici, tesisatçı gibi) firmaların tercihidir.
- Uygulama İndirme: Uygulamanız varsa indirilmesini artırmak için bu alanı kullanabilirsiniz.
Biz bu uygulamada en çok tercih edilen web sitesi ziyaretini seçtik ve web sitemizin URL adresini girdik. Daha sonra devam butonu ile ilerliyoruz. Burada isterseniz telefon aramalarını da birlikte seçebilirsiniz.
5. Adım: Kampanya Adı ve Reklam Türü
Bu aşamada reklam kampanyamıza bir ad veriyoruz. Daha sonra reklamımızın ne şekilde yayınlanacağını seçiyoruz.
Arama Ağı: Seçildiğinde Reklamınız Google aramalarında çıkar.
Görüntülü reklam ağı: Kullanıcının arama motoru sonrası gezindiği sitelerde reklam gözükür. Arama ağı kadar etkili bir reklam türü olmasa da daha fazla gösterim almanızı sağladığı için marka bilinirliği üzerinde etkisi vardır. Amacınıza göre seçebilir veya seçmeye bilirsiniz.
6. Adım: Hedefleme ve Kitleler
Google reklam vermede en önemli konulardan biri doğru hedef kitlenin tespitidir.
Konumlar: Bu aşamada hangi konumdaki kullanıcılara erişmek istiyorsunuz onu seçiyoruz. Biz bu örnekte Türkiye’yi seçtik ama siz daha lokal çalışıyorsanız il veya ilçe de seçebilirsiniz.
Diller: Bu bölümde arama yapan kişinin kullandığı dil seçiliyor. Hedef kitleniz Türkiye olacaksa Türkçe ve İngilizce seçmenizi tavsiye ederim. Çünkü bazı kullanıcıların browser dili İngilizce olabilir.
7. Adım: Bütçe Belirleme
Bütçe: Bu kısım çok önemli! Bütçe yazan yerden günlük harcamak istediğiniz tutarı giriyorsunuz. Burada girilen tutar sizin ortalama günlük harcamanızı ifade eder girdiğiniz değerin 2 katından fazla harcama yapmaz. Örneğin 50 TL girdiniz 0-100 TL arası harcama yapar ama genellikle 50 TL civarında harcar. Google algoritması, bir aylık ortalamada 50 TL yi yakalamaya çalışır dolayısıyla ay sonunda bu durumda 1500 TL civarında bir harcama yapar.
8. Adım: Teklif Verme
Teklif Verme: Bu aşama google reklam ücretlerini belirleyeceğiniz aşamadır. Harcamanız neye göre ücretlendirileceğini bu aşamada belirlersiniz. Biz bu örnekte giriş seviyesi bir uygulama yaptığımız için “Tıklamalar" sekmesini seçiyoruz. En etkili yöntem çoğu zaman dönüşümleri seçmek olur ama dönüşüm kurmak ve dönüşüm reklamı vermek daha profesyonel bir iş olduğu için bu yazıda değinmiyoruz.
9. Adım: Reklam ve Uzantılar
Bu bölümde reklamınızı detaylandırmak için bir takım hizmet ve ürünleriniz ile ilgili bilgiler girmeniz gerekiyor. Giriş seviyesi bir reklam hazırladığımız için boş bırakıyoruz. Boş bırakmanız reklam vermenizi engellemez fakat reklam performansınızı etkileyecektir.
Uzantılar bölümünü biraz araştırarak ve kurcalayarak kendinizde keşfedebilirsiniz. Kaydet ve Devam et butonunu tıklayarak devam edelim.
10. Adım: Reklam Grubu Oluşturma
Bu aşamada reklamınızın gözükmesini istediğiniz anahtar kelimeleri yazıyorsunuz. Anahtar kelime seçerken çok kapsamlı kelimeler yazmayın daha mantıklı anahtar kelimeler tercih edin. Örneğin “ayakkabı" kelimesine değil “siyah erkek ayakkabı" kelimesine reklam verin.
Anahtar kelime seçiminde anahtar kelime planlayıcı kullanabilirsiniz.
Bu bölümde anahtar kelime eşleme türleri olan geniş eşleme, sıralı eşleme ve tam eşleme modelleri vardır. Başlangıç için geniş ve sıralı eşleme türlerini kullanabilirsiniz.
Geniş eşleme: siyah erkek ayakkabı
Sıralı eşleme : “siyah erkek ayakkabı"
Geniş eşlemede Google algoritması sizin girdiğiniz anahtar kelimeye benzer anahtar kelimelerde reklam gösterirken, sıralı eşlemede sizin girdiğiniz kelimelerin kapsamı dışına çıkmaz.
11. Adım: Reklam Metninin Girilmesi
Bu aşama oldukça önemlidir.
- Nihai URL: reklamınız tıklandığında hangi sayfanın açılacağını ifade eder.
- Başlık 1 ve 2 kesin doldurulması gereken alan başlık 3 doldurulsa iyi olur.
- Görünen yol: reklamda gözüken URL (görsel amaçlıdır doldurulmasında fayda var)
- Açıklama 1 ve 2 yazan yeri 90 karakteri geçmeden doldurun.
GÜNCELLEME: Bu bölümde artık daha fazla başlık ve 4 adet açıklama girebiliyorsunuz. Minimum olması gereken ise yukarıda anlatılmıştır.
Bu işlemleri adım adım yaptığınızda ilk Google reklam verme işlemini tamamlamış oluyorsunuz.
Google reklam verme ve Google reklam hizmetleri ile ilgili profesyonel destek almak ve daha gelişmiş Google reklam stratejileri ile reklam vermek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazımızda başlangıç seviyesinde bir kullanıcı için 11 Kolay Adımda Google Reklama Verme nin nasıl yapılabileceğini anlattık. Bu yazıdaki adımları takip ederek Google reklam ücretlerini nasıl belirleyeceğinizi, Google reklam verme ayarlarını nasıl yapacağınızı uygulamalı olarak gösterdik. Sorularınız varsa aşağıda bulunan yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Hızlı Form
Formu Doldurun Sizi 24 Saat İçinde Arayalım.