Son günlerde e-ticaret çok daha popüler hale geldi. Bir çok girişimci internetten satış sitesi kurmak istemektedir. İnernetten satış yapmak isteyen girişimcilerin en çok merak ettiği konular:
- İnternet üzerinden satış nasıl yapabilir?
- E ticaret nedir?
- İnternetten ticaret nasıl yapılır?
- e ticaret eğitimi nereden alınır?
- E ticaret sitesi kurmak kaça malolur?
gibi birçok konuda araştırma yapmaktadırlar.
Biz bu yazımızda size e ticarete nasıl başlaya bileceğiniz hakkında yol gösterici rehber niteliğinde bir yazı kaleme almaya çalıştık.
İçindekiler
E Ticaret Nedir?
E-ticaret, ürün veya hizmetlerin satış ve pazarlama faaliyetlerini dijital platformalar (internet) üzerinden yapılmasıdır. Kısacası e-ticaret, klasik ticaret faaliyetlerinin internet üzerinden yapılmasına denir.
İnternetten Satış Yapmak
İnternetten satış nasıl yapılır sorusunu bu bölümde cevaplayacağız. İnternetten satış yapmak için öncelikle ürününüzün ve hedef kitlenizin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekiyor. İnternet üzerinden satış yapmak için genellikle 4 yöntem tercih ediliyor:
- E-ticaret sitesi kurmak ve site üzerinden satış yapmak
- Sosyal medya platformlarından satış yapmak
- Pazar yerleri (Trendyol, gittigidiyor, n11 vb.) üzerinden satış yapmak
- Mobil yazılımlar (Letgo, dolap vb.) kullanarak satış yapmak
elbette bu 4 yöntemin dışında kullanılan satış yöntemleri de vardır ama biz en yaygın kullanılan platformlara değineceğiz.
İşinizi İnternete Taşıyın
E-ticaret Sitesi Kurmak
İnternet sitesi kurmak ve satış yapmak e ticarete atılmak isteyen girişimcilerin ilk aklına gelen yöntemdir. Eğer bir üretici veya marka sahibi iseniz web siteniz veya e ticaret siteniz yoksa acilen kurumsal web sitesi edinmenin yollarını araştırmalısınız. Üretici değilseniz e ticarete başlamak için ürün portföyünüzü gözden bulundurmanız gerekir. Öncelikle pazar yerlerinden mi yoksa e ticaret sitesinden mi başlamanız gerektiği konusuna net olarak karar vermelisiniz.
Bütçeniz ve sabrınız yeterli olduğuna inanıyorsanız e-ticaret sitesi ile başlamalısınız. Ben sabırsızım ve bütçem çok kısıtlı diyorsanız pazar yerlerinden başlamalısınız.
Eticaret sitelerinin avantajları:
- Kendi sitenize sahip olmak markanıza değer katar.
- Pazar yerlerine yüksek komisyon oranları (ortalama % 15-25) ödemek zorunda kalmazsınız.
- Sitenize gelen ziyaretçilere yeniden pazarlama yapabilirsiniz.
- Kontrol sizdedir ve oyunu kendi kurallarınıza göre oynarsınız.
- İlk kurulum maliyeti dışında çok fazla gideriniz olmaz.
Eticaret sitelerinin dezavantajları:
- Yeni bir site kurmak ve idame ettirmek başlangıçta biraz sabır ister.
- Siteniz Google’de hemen üst sıralarda çıkmaz iyi bir SEO çalışması yapmalısınız.
- Başlangıçta Google reklamlarını aktif olarak kullanmanız gerekir biraz bütçe gerektirebilir.
- Müşterilerle siz muhatap olursunuz.
E-ticaret Sitesi Fiyatı
Eticaret sitesi ve kurumsal web sitesi sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillenen sistemlerdir. Fiyatları ise sizin kullanacağınız alt yapıya göre değişkenlik gösterir.
Piyasada 2.000 TL’den 100.000 TL ye hatta daha üstü rakamlara kadar e ticaret site kurulum fiyatları vardır. Bu fiyatlar, web sitesi alt yapısı, bankacılık entegrasyonu, server/hosting seçimi ve SEO gibi birçok değişkenden etkilenmektedir.
Kısacası E Ticaret sitesi fiyatı ile ilgili net bir fiyat vermek çokta mümkün değildir.
İnternetten Satış Sitesi Kurmak
Birçok kullanıcı internetten satış sitesi kurmak için arama yapmaktadır. Kendinizde internet üzerinden satış sitesi kurabilirsiniz ama site kurmak o site üzerinden satış yapabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Site üzerinden satış yapabilmek için sitenizin öncelikle insanların önüne çıkması ve sitenize güvenmesi gerekiyor.
Amatörce hazırlanmış bir siteden kimse alışveriş yapmak istemeyecektir. Dolayısıyla satış yapmayı düşündüğünüz siteye nasıl gerçek mağazanız için yatırım yapıyorsanız sanal mağazanıza da yatırım yapmalısınız. Yapacağınız ilk ve en önemli yatırımda profesyonel olarak hazırlanmış bir web sitesi ile başlamaktır.
Sosyal Medya Platformlarında Satış Yapmak
Son günlerde en çok satış yapılan sosyal medya platformu yapısı itibari ile Instagram’dır. Instagram’ın tercih edilme sebebi ise sizi takip eden binlerce kişiye aynı anda ulaşabiliyor olmanızdır.
Instagram’da satış yapacaklar için tavsiyeler:
- Takipçileriniz gerçek ve organik olsun.
- Takipçi satın almayın çünkü kuru kalabalıktan öte bir anlamı yoktur. Örneğin bayan giyimi üzerine bir sayafız var diyelim. Bu sayfayı İngilteren’den alakasız birinin takip etmesinin veya bir erkeğin takip etmesinin size büyük bir katkısı olmayacaktır.
- Çekilişler yolu ile takipçi kazanmaya çalışmayın. Çünkü çekilişlere katılan hesapların büyük çoğunluğu çakma hesap veya sonradan takibi bırakan kişiler. Bu durum sizin sayfanızı instagram algoritmasında daha değersiz gözükmesine sebep olur.
- Satış yaptığınız sayfayı tanıtacak faaliyetlerde bulunun.
- Sayfanızı büyütmek için reklam konusunda profesyonel destek alın.
- Kaliteli ve özgün içerikler oluşturun.
Instagram üzerinden satış yapmanın avantajları:
- İlk yatırım maliyeti düşüktür.
- Yazılım ve kodlama bilgisine ihtiyaç duymaz.
- Geniş kitlelere ücretsiz ulaşabilme imkanı,
- Risk ve prosedürlerinin az olması
Instagram üzerinden satış yapmanın dezavantajları:
- Uzun vadede size kurumsal kimlik kazandırmaz.
- Son dönemlerde çok fazla suistimal edildiği için güven oranı düşmekte
- İlk zamanlar sayfanın tanıtımını yapmak zahmetli ve sabır ister
- Instagramın politika değişikliğine gitmesi ihtimali ve emeklerinizin boşa gitme ihtimali (Facebook sayfaları örneği)
Pazar Yerleri Üzerinden Satış Yapmak
Pazar yerleri üzerinden e ticarete başlamak çok daha kolay gözükebilir. Fakat rekabet ortamı ve pazar yerlerinin yüksek komisyon oranları yüzünden kar oranları oldukça düşüktür. Pazar yerlerinden ciddi anlamda kar edebilmeniz için satış miktarınızın bir hayli fazla olması gerekir.
Pazar yerlerinde satış yapabilmeniz için öncelikle vergi mükellefi olmanız yani şirketinizin olması gerekiyor. Pazar yerlerinde dükkan açabilmek için şirket bilgileri ve evraklarınızı göndermeniz ve onaylatmanız gerekiyor.
Pazar yerleri üzerinden satış yapmanın avantajları:
- E ticarete yeni başlayan biri için kolay ve daha az risklidir.
- İlk yatırım maliyetleri düşüktür.
- Kullanımı kolaydır.
- Müşterilerle daha az muhatap olursunuz.
Pazar yerleri üzerinden satış yapmanın dezavantajları:
- Komisyon oranları çok yüksektir.
- Rekabet oranı çok yüksektir.
- Kar oranları çok düşüktür.
- Pazar yerleri sizden çok müşteriyi dinler. (Müşteri haksızda olsa haklıdır.)
- Müşteri verileri elinizde olmadığı için yeniden pazarlama yapamazsınız.
Mobil Yazılımlar Üzerinden E Ticaret Yapma
Bu alanda günümüzdeki en popüler mobil uygulama letgo ve dolap uygulamalarıdır. Bu platformlarda genellikle 2. el ürünler satılmakta olsada sıfır ürünlerin satışı da hayli yaygınlaştı. Bu uygulama lokal bazlı çalışan bir uygulama olduğu için geniş kitlelere ulaşmak oldukça zor. E ticaret için ise uzun vadeli çözüm ve sürdürülebilir.
E-Ticarete Ürün Seçimi Nasıl Yapılır?
Ürün seçimi sizin e-ticaretteki başarı veya başarısızlığınızın temel sebeplerinden biridir. Ürün seçiminin nasıl yapılacağı daha çok tecrübeye dayansada iyi bir analiz ve strateji ile doğru seçim yapılabilir.
Seçeceğiniz ürünlerde ilk dikkat etmeniz gereken rekabet durumudur. İnternet üzerinden satışta rekabet geleneksel pazarlama yöntemlerine oranla çok daha yüksektir.
Bir örnekle açıklayalım. Mesela en çok satılan kozmetik ürünlerini tespit ettiniz diyelim. A ürününü siz 20 TL tedarik ederken internette bu ürün 25-30 TL ye satılıyorsa aynı ortamda rekabet edemezsiniz. Bu durumda ya daha ucuza tedarik etmelisiniz yada başka bir ürün bulmalısınız. Diğer alternatif ise kendinize yeni bir pazar (yurtdışı gibi) bulmalısınız.
Ürün seçiminde olabildiğince niş pazarlar bulup niş ürünleri pazarlamalısınız.
E-Ticaret Eğitimi
Dijital pazarlama ve E ticaret eğitimleri ile ilgili dijitalmuhendis.com üzerinde birçok eğitici içeriğe ulaşabilirsiniz. Dilerseniz iletişim bölümünden yazıp eğitim talebinde bulunabilirsiniz.
Bu yazımızda e ticaret sitesi kurmak, ürün seçimi ve internette satış yapmak isteyenler için tavsiyelerde bulunduk. İnternetten satış sitesi kurmak isteyen kişiler iletişim sayfasından bize ulaşabilir.